top of page

De voor(oor)delen van krachttraining

Als je aan krachttraining denkt, denk je misschien aan gespierde, superstrakke personen die in de sportschool aan de haal gaan met zware gewichten. Druk poserend voor de spiegel uiteraard. Toegegeven, er zijn inderdaad fitness fanaten die binnen dit plaatje passen. Gelukkig wordt het juiste beeld van krachttraining steeds beter zichtbaar.

Tijden veranderen

Er is veel veranderd in de manier waarop we sporten. Zo werd krachttraining ooit beschouwd als niet passend voor atleten. Behalve dan voor de atleten die aan gewichtheffen, worstelen, boksen of aan de kracht onderdelen van atletiek deden. En de combinatie van vrouwen of kinderen en ‘het krachthonk’? Dat was al helemaal een gekke gedachte.


Gelukkig hebben we die tijden ver achter ons gelaten en zien steeds meer mensen - atleten en amateursporters zoals jij en ik - de toegevoegde waarde van krachttraining voor je gezondheid en algemene fitheid. Geheel terecht. Alleen wat is krachttraining precies en hoe werkt het?


De letterlijke definitie van krachttraining is als volgt: het versterken van het lichaam met behulp van gewichten. Oftewel, een sport waarbij het draait om krachttoename. Er zijn drie onderwerpen waar krachttraining zich op richt: overload, supercompensatie en rust.


Hoe werkt krachttraining?

De enige manier waarop je sterker kunt worden, is wanneer je je spieren blootstelt aan gewicht waar ze niet eerder aan zijn blootgesteld. Overload noemen we dat. Als je je spieren wil trainen, dan doe je dat met weerstand. Deze weerstand (gewicht bijvoorbeeld) maakt het je lichaam eigenlijk steeds moeilijker om te bewegen. Je lichaam reageert hierop door veranderingen in je spieren aan te brengen waardoor je de toenemende weerstand steeds beter kan verdragen.


Wanneer je spieren blootstelt aan meer weerstand dan ze gewend zijn, beschadigen ze. Je lijf gaat je spieren herstellen en laat ze groeien door ze dikker te maken zodat ze de weerstand de volgende keer aankunnen. Een proces dat supercompensatie heet. Dankzij dit proces van beschadigen en opbouwen, bouw je op lange termijn spiermassa op.


Word je sterk tijdens het trainen of tijdens je rustdagen?

Het antwoord is verrassend maar waar: tijdens rust. Trainen is goed, te veel trainen niet. Je lichaam heeft rust nodig om de net genoemde reparatie aan je spieren uit te voeren. Afhankelijk van de inspanning kost dit meestal zo’n 24 tot 72 uur. Daarna zijn je spieren hersteld, sterker geworden en klaar voor de volgende fase van overload.


De voordelen van krachttraining

1. Spreekt voor zich maar ik moet het toch benoemen: krachttraining versterkt je spieren, waardoor je meer kracht krijgt.


2. Krachttraining geeft je rust én energie. Twee vliegen in één klap. Het zorgt ervoor dat je hoofd helder wordt, je beter kan relativeren en je diezelfde avond veel sneller en dieper slaapt. Overigens geldt het wegwerken van vermoeidheidsproblemen voor alle sporten.


3. Het is een goede manier om af te vallen. Afvallen betekent meer calorieën verbranden dan je inneemt. En krachttraining doet dit op een briljante wijze. Bij krachttraining bouw je meer spierweefsel op. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je verbrand… in rust!! Dus wanneer jij na je training lekker op de bank uitrust, gaat je lijf nog even door met het verbranden van extra kilocalorieën


4. Je maakt de spieren in je lichaam fysiek sterker, waardoor je de kans op blessures verkleint. Mits je de oefening goed uitvoert uiteraard. En daar zijn personal trainers voor, toch ;-)?


5. Krachttraining is goed voor je hart. Het verlaagt je bloeddruk en traint de conditie van het hart. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding en een positieve invloed op je cholesterolgehalte en bloeddruk. De kans op hart- en vaatziekten wordt kleiner en kleiner.


De vooroordelen van krachttraining

1. Er komen alleen stoere mannen op af. Kijkend naar het stereotype krachttrainer kan daar een punt in zitten. Een klein puntje welteverstaan want in de praktijk zie je mensen van alle leeftijden, soorten en maten. Iedereen kan aan krachttraining doen. Ook jij!


2. “Hoe zwaarder, hoe beter”, een klassieke gedachte. Iedere weerstand die je moet overwinnen, al is dat een klein gewicht of eigen lichaamsgewicht, werkt spierversterkend. Bij het behalen van resultaten gaat het om uitvoering en techniek in plaats van zwaar, zwaarder, zwaarst.


3. Maak je je zorgen dat je ‘te gespierd’ wordt als je meerdere keren per week aan krachttraining doet? Vergeet die zorgen, Krachttraining is geen bodybuilding. Een krachttrain(st)er die groter wil worden, doet hier jaren over. Het is niet zo makkelijk als het lijkt. Het vergt ijzeren discipline, gebalanceerde trainings- en voedingsschema’s en heel wat uurtjes in de gym.


4. “Je hebt een grotere kans op blessures dan bij cardio”. Blessures liggen bij elke tak van sport op de loer. Krachttraining is echter een hele gecontroleerde sport. Wanneer je traint met de juiste techniek en een goede dosis gezond verstand, is de kans dat je wat oploopt minimaal.


5. “Met cardio verbrand je meer calorieën." Vooral bij vrouwen een veelgehoord excuus om geen krachttraining te doen. Het is alleen niet waar. Met cardio verbrand je absoluut vet en gaat je conditie vooruit maar ook met een uur gewichten verplaatsen, verbrand je veel calorieën en train je je conditie. Zie vooroordeel nummer drie.


Nog niet overtuigd van de voordelen van krachttraining? Komen er nog een aantal: het zorgt voor een betere slaap, minder stress, verbeterde hormoonbalans, meer insulinegevoeligheid, betere cognitieve functies, sterkere botten en een betere houding.


Nu is het jouw beurt!

Wil je een fitter en gezonder leven? Gooi de vooroordelen van krachttraining overboord en ga aan de slag. Waarom uitstellen als je het ook gewoon kan doen?
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page