top of page

Is een afvaldieet de beste keuze voor jou?

Als we het puur theoretisch bekijken, dan is afvallen eigenlijk vrij simpel. Je moet meer verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Was het in de praktijk ook maar simpel. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Is het kiezen voor een afvaldieet de juiste keuze voor jou bij het onder controle krijgen van je gewicht?


Typ het woord ‘dieet’ in Google in en je krijgt 20.600.000 resultaten. Diëten zoals Weight- watchers, Keto-dieet, Paleo-dieet, Atkins, Bloedgroepen dieet, Montignac, Vastendieet, Nordic dieet en verschillende crashdiëten vragen direct om aandacht. Ze beweren allemaal hetzelfde resultaat - je verliest kilo’s - maar de reis daar naar toe is verschillend. En verwarrend. Waar het ene dieet zweert bij een hoge vetinname, moet de ander daar absoluut niet aan denken. Dieet A geeft aan geen koolhydraten te eten terwijl Dieet B er de rode loper voor uitrolt. In die tegenstrijdigheden is het aan jou om een keuze te maken. Ga er maar aan staan.


Een dieet heeft voor- en nadelen

Zowel je huidig eetpatroon als je voorgaande eetpatronen beïnvloeden je lichaamsgewicht. Plus nog een aantal andere factoren, maar voor nu houden we het even bij deze twee. Wil je een paar kilo’s kwijt, dan zal je jouw eetpatroon moeten veranderen. Alle eerder genoemde diëten en de ruim 500 andere die ik niet genoemd heb, geven je een manier om dit te doen. En ongeacht welk dieet het is, er kleven altijd voor- en nadelen aan een afvaldieet.


Het verliezen van gewicht is mogelijk

Om met positief nieuws te beginnen, het voordeel van een afvaldieet is dat je er mogelijk gewicht mee kan verliezen. Mogelijk ja. Ieder lijf is uniek en het wil niet zeggen dat het dieet waar jouw collega of familielid bij zweert, jou hetzelfde resultaat geeft.


Ander voordeel is dat het resultaat vaak op korte termijn al zichtbaar is. Kies je voor een crashdieet dan heb je binnen no time resultaat, bij andere komt het na een paar weken op gang.


Meeste diëten zijn betaalbaar. Ook een pluspunt. Er zijn uitzonderingen maar over het algemeen bevatten de meeste diëten producten die voor elke portemonnee aan te schaffen zijn.


Uitsluiten kan tekorten opleveren

Er kleven ook nadelen aan een afvaldieet. Elk afvaldieet stelt dat je bepaalde producten beter niet kan eten. Ze sluiten dingen uit en dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen gaat missen. Zeker wanneer je het een langere periode doet, kan het zomaar zijn dat je een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen creëert. Uiteindelijk gaat dat ten koste van je algemene gezond- en fitheid.


Daarnaast kan het moeilijk zijn om een dieet vol te houden en in veel gevallen is het gewichtsverlies niet blijvend. Dat maakt een afvaldieet naar mijn mening vaker een symptoombestrijding dan een oplossing. En zonder een follow-up zit het verloren gewicht er snel weer aan.


Succesvol afvallen begint in je hoofd

Jouw wil om af te vallen is het allerbelangrijkste. Waarom wil jij gewicht verliezen? Als je hier het antwoord niet op weet, dan zul je ook niet succesvol afvallen. Het moet van binnenuit komen. Weet je het antwoord? Top, dan kan je beslissen op welke manier je jouw doel gaat halen.


Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende basisregels in acht neemt:

1. Kies de juiste voedingsstoffen voor jouw lichaam en jouw overtuiging

2. Maak je calorietekort niet te groot en creëer niet te veel honger

3. Eet voldoende groenten (200 gram per dag) en fruit (2 stuks per dag)

4. Eet voldoende eiwitten

5. Wees geduldig en neem je tijd

6. Verander je eetpatroon geleidelijk


Hoe lang duurt het eigenlijk voordat je gewicht verliest?

Afvallen is voor iedereen anders. Er bestaat geen universeel plan dat voor iedereen werkt. Leeftijd, geslacht, genen, lichaamssamenstelling en lifestyle zijn de andere factoren die van invloed zijn op je gewicht en dus ook op hoe snel je afvalt.


Je gewichtsverlies moet duurzaam zijn. De welbekende belofte ‘binnen twaalf weken vijf kilo verliezen’ klinkt heerlijk maar heeft op de lange termijn weinig effect. En met lange termijn bedoel ik dat je je ook over een jaar of twee jaar goed in je vel voelt zitten. In plaats van te hopen op snelle resultaten bij het afvallen, is het aan te raden om een calorietekort van de 300 en 500 calorieën per dag aan te houden.


Ik begon mijn verhaal met de vraag “Is een afvaldieet de beste keuze voor jou?”. Het antwoord? Die ligt bij jezelf. Gewicht en voeding zijn persoonlijk. Doelen zijn persoonlijk. Kijk daarom goed naar je eigen lijf en kies voor de aanpak die het beste aanvoelt voor jou. Kan je daar een klein beetje hulp bij gebruiken? Stuur mij gerust een berichtje en dan gaan we samen op zoek naar wat werkt voor jou!
댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page