top of page

Mag het ook een kilootje meer zijn?

Aankomen in gewicht. Oei, een gevoelig onderwerp. En toch iets waar ik eens iets over wil schrijven. Want er valt mij wat op.


Laat ik vooropstellen dat gewichtscontrole altijd complex is. Of het nou gewicht erbij of eraf is, het is allebei een mentaal en fysiek (lastig) proces.


Wellicht herken je dit wel: je komt iemand tegen die je al een tijdje niet hebt gezien en je ziet dat diegene flink is afgevallen. Grote kans dat je ‘Wat knap!' geroepen hebt. Klopt toch?


Wanneer ik vol trots zeg dat ik eindelijk een kilo ben aangekomen, dan komen er negen van de tien keer hele andere reacties naar boven: "Hier, neem nog maar een beetje. Je moet er nog van groeien”, “Dat is ideaal, dan kan je gewoon alles eten” of “Oooohh maar je mag wel wat van mij hebben hoor”.


Waarom juichen we voor de ene prestatie maar maken we de andere gauw een kopje kleiner? De prestatie is even knap. Toch is afvallen heel normaal. Aankomen lijkt wel taboe.


Waar is het aanbod en het juiste advies?

We leven in een tijd waarin we onszelf per auto of trein vervoeren, veel tv kijken en zittend werk doen. Bewegen is niet vanzelfsprekend meer. Wel kunnen we 24 uur lang aan eten komen waardoor we te maken hebben met een hogere voedselinname dan enkele jaren geleden. Een hoge inname en een laag verbruik? Dat is vragen om gevolgen en moeilijkheden. Het percentage van mensen met overgewicht of obesitas groeit dan ook hard.


En dus is het niet gek dat er een enorme hoeveelheid afvaldiëten binnen onze maatschappij rondzwerft. Allemaal manieren om de kilo’s er (snel) van af te laten vliegen. Ga je echter op zoek naar een dieet om aan te komen, nou dan kom je al gauw van een koude kermis thuis.


Het aanbod aan voedingsprogramma's is niet alleen meer dan gehalveerd, veel voedingsadviezen zitten vol met energiedichte maaltijden, suikerbommen en weight gainers als tussendoortje. Ik zeg niet dat deze adviezen niet kunnen werken. Absoluut niet zelfs. Maar als je op een gezonde en duurzame manier aan wil komen, dan zit je op de verkeerde weg.


Oplossing of de juiste aanpak?

Theoretisch gezien is gewichtscontrole vrij simpel: wanneer je meer eet dan dat je verbrandt, neemt je gewicht toe. Wanneer je meer verbrand dan dat je eet, neemt je gewicht af. In de praktijk ligt het een stuk moeilijker. Tuurlijk zal het dagelijks eten van weight gainers helpen om aan te komen, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Het is een oplossing, maar het is nooit uitsluitend de juiste aanpak.


En daar noem ik iets belangrijks. Oplossing versus aanpak. Strubbelingen met gewicht hebben namelijk altijd een oorzaak. Er is een reden waarom je eet of niet eet, Waarom je aankomt of afvalt. Of juist niet. Bij de een ligt de oorzaak mentaal, bij de ander is het fysiek en soms is het een combinatie van allebei.


Het eten van enkel energiedichte producten en maaltijden is puur symptoombestrijding. Het is een tijdelijke ondersteuning van je gewicht door de inname van een hoge hoeveelheid calorieën. Het vult aan, maar lost de oorzaak niet op. Begeleiding in combinatie met het juiste en gezonde voedingspatroon, misschien wel.


Begeleiding bij aankomen

Omdat het mij niet is gelukt om een goed en passend voedingsprogramma voor mijzelf te vinden, ben ik er zelf een gaan ontwikkelen. Een plan van aanpak om op een gezonde en duurzame manier aan te komen. Zonder overal slagroom bij te hoeven doen.


Met mijn voedingsadviezen leid ik jou in behapbare stapjes naar slimme(re) keuzes in voeding. Een op maat gemaakt stappenplan, afgestemd op jouw lichaam, behoeften en wensen. Binnen de adviezen bepaal je zelf wat je eet zodat eten leuk en lekker blijft. Op een gezonde manier. Benieuwd naar wat ik voor jou kan doen? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag verder!Laten we elkaar weer wat meer helpen

Gewichtscontrole is altijd complex. Laten we elkaar dus wat meer helpen. Kom niet in de verleiding om resultaten te bagatelliseren maar zie elke kilo als een prestatie. Eraf of erbij. Opmerkingen hebben weinig zin, complimenten doen veel meer.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page