top of page

Waarom het elimineren van producten niet handig is

Veel diëten skippen bepaalde producten of zelfs hele groepen voedingsmiddelen of –stoffen. Zo was het een tijd ‘in’ om geen koolhydraten te eten. Daarna was vet weer de duivel. En nu zouden gluten in de weg staan naar een gezond leven. Maar als je echt gezond wil eten, dan zit je met het elimineren van producten of voedingstoffen op de verkeerde weg.


Welke je ook volgt, elk dieet stelt dat je bepaalde producten beter niet kan eten. Ze sluiten dingen uit. En dat is een van de redenen waarom ik geen fan ben van het volgen van een dieet. Het elimineren van producten kan er namelijk voor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen gaat missen. Zeker wanneer je het een langere periode doet, kan het zomaar zijn dat je een tekort aan macro's of bepaalde vitaminen en mineralen creëert. Uiteindelijk gaat dat ten koste van je algemene gezond- en fitheid. Niet het resultaat wat je wil toch?


De gevolgen van een tekort

Overal waar 'te' voor staat, is niet goed. Dat geldt ook voor 'tekort'. Een tekort aan vitaminen of mineralen kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je voelt je slap, futloos en duizelig. Ook wordt je weerstand een stuk minder en ben je sneller vatbaar voor griepgolven, virussen en andere infecties. Slaap je normaal gesproken als Doornroosje? Helaas, door een vitaminetekort kan je te maken krijgen met slapeloosheid en ben je 's nachts vooral schaapjes aan het tellen.


Als je hersenen onvoldoende energie registreren door een tekort aan koolhydraten, vetten of eiwitten, geven ze jouw lichaam een ​​signaal dat het tijd is om dingen stil te leggen. Survival modus. Je wordt moe, krijgt moeite met concentreren en je humeur is niet om over naar huis te schrijven. Ook verlies je vet- en spiermassa. Kans dat je het een stuk kouder krijgt én je sportprestaties zullen eronder gaan lijden. Zonde van alles wat je hebt opgebouwd.Het idee is dat als we gezond(er) zijn als we één of meerdere voedingsmiddelen niet eten, we ons beter zullen voelen, is dus een fabeltje. Tenzij je een allergie of intolerantie hebt natuurlijk – dan moet je dat product vooral laten staan. Maar over het algemeen kun je het beste kiezen voor zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen.

Hoe gevarieerder je eet, hoe meer je profiteert van al hun eigen unieke voordelen.


Om het skippen van producten nog onaantrekkelijk te maken...

Stel je eens voor dat je elke dag dezelfde trui aan doet. Dag in, dag uit. Voor weken achter elkaar. Hoe snel ben je uitgekeken op die trui? Vrij snel? Dat dacht ik al. Je wil al gauw een andere trui als afwisseling. Hetzelfde geldt met eten.


Het elimineren van bepaalde producten of hele groepen voedingsmiddelen maakt de keuze alles behalve reuze. Dankzij een dieet zal je meerdere keren hetzelfde eten waardoor je voeding al gauw eentonig wordt. Iedere dag hetzelfde ontbijt, dezelfde lunch en wekelijks vrijwel dezelfde avondmaaltijden. Op den duur is het lastig vol te houden. Beperk je keuze in producten dus niet en ga lekker variëren. Simpel trucje om ervoor te zorgen dat voeding je niet tegen gaat staan en je kan blijven doen wat je het liefste doet: lekker eten.Alle reden dus om niet dagelijks hetzelfde menu te volgen. Jouw lichaam is uniek. Het wil niet zeggen dat het product waar het dieet, jouw collega of buurvrouw bij zweert, jou hetzelfde resultaat geeft. Of dat het door hen afgezworen product daadwerkelijk zo slecht voor je is. Luister vooral naar je eigen lichaam, die vertelt je al meer dan genoeg.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page